ronyons

Ronyons de Xai Flamejats al Brandy servits amb Arròs Pilaf

Segon plat fàcil i ràpid de fer, que sempre queda boníssim.

Ingredients:

  • Ronyons de xai (150 gr per persona)
  • una mica de suc de llimona
  • Herbes de Provença
  • 1 ceba grossa
  • 1 copeta de brandy
  • Arroç basmati (un grapat curull per persona)
  • Mantega

Elaboració dels ronyons:

Abans de començar, es pelen els ronyons (si no ho han fet allà on els hem comprat) i es tallen a meitats o a quarts (segons ens vingui de gust). Es posen en un bol, es reguen amb una mica de suc de llimona i s’hi afegeixen les herbes de Provença. Es deixa reposar mentres preparem la resta d’ingredients.

Es pela i es talla la ceba, i es posa a sofregir a la caçola que farem servir per coure i presentar els ronyons.

Quan la ceba es torna transparent, es separa la meitat de la ceba i es reserva per fer l’arroç pilaf.

Afegim els ronyons a la caçola i els reguem amb brandy. Tot seguit encenem el brany i els flamegem. Cal vigilar no cremar la campana estractora, per tant, sempre que flamegem alguna cosa, mantindrem la campana apagada (si no, xucla les flames i es crema… ho sé per experiència). Mentres flamegem els ronyons no pararem de remenar i ens assegurarem que tot l’alcohol del brandy queda cremat.

Un cop s’apaguen les flames, es deixa coure fent xup xup fins que veiem que els ronyons són cuits (depèn del gust de cada un).

Elaboració de l’Arroç Pilaf:

La cocció de l’arroç dura 20 minuts, així que cal tenir en compte que hem de començar a fer l’arroç abans de posar els ronyons al foc.

En una caçola o en un recipient que pugui anar al foc, posem la ceba que haviem reservat i l’acabem de sofregir amb l’arroç. Hi podem afegir una mica més d’oli. Es tracta de que l’arroç quedi envoltat d’una fina capa de greix que farà que no ens quedi pastós per més que el deixem reposar. Si es fa amb un arròs bomba, llavors l’èxit és assegurat.

Quan l’arroç comenci a quedar transparent hi afegim aigua bullint i salada. El doble de volum de l’arros que tinguem. Hi podem afegir mitja pastilla d’Avecrem de pollastre o de vedella.

Deixem coure l’arròs els 20 minuts preceptius, mirant de no remenar-lo gaire, però vigilant no se’ns enganxi al fons. Si veiem que li falta aigua, n’hi podem afegir durant a cocció (sempre l’hem d’afegir calenta).

Quan l’arroç estigui al punt, es retira del foc, es cola el liquit sobrant (si n’hi ha) i s’hi afegeix una nou de mantega. Amb una forquilla anem separant els grans d’arroç i anem barrejant la mantega. Ho acabem de salar i pebrar al gust.

Servim l’arròs i els ronyons junts, regant l’arròs amb el suc dels ronyons.

L’arròs de la fotografia és un basmati barrejat amb arròs salvatge (són els granets negres). Queda més maco en el plat i tenen el mateix temps de cocció.

Bon profit!


Add a Comment

You must be logged in to post a comment